În România, cadrul legal care reglementează relațiile de muncă este stabilit în Codul Muncii. Codul reglementează, printre altele, procedurile de angajare, orele de lucru, concediile și concedierea angajaților.
Piața muncii din România a fost afectată în mod semnificativ de criza economică mondială. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a numărului de disponibilizări și o scădere a numărului de noi angajări. Rata șomajului a ajuns la 8,6% în 2015, potrivit Eurostat.
Pentru a încerca să amelioreze situația, guvernul român a adoptat o serie de măsuri, cum ar fi oferirea de stimulente fiscale pentru întreprinderile care creează noi locuri de muncă și creșterea finanțării pentru programele care îi ajută pe șomeri să își găsească un loc de muncă.
În pofida acestor măsuri, situația pe piața muncii rămâne dificilă. În 2016, rata șomajului era încă de 8,1%, potrivit Eurostat.
Se așteaptă ca piața muncii să se îmbunătățească în anii următori, pe măsură ce economia românească continuă să crească. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca rata șomajului să coboare sub 7% înainte de 2020, potrivit celor mai recente previziuni ale Comisiei Europene.